Stora Syltraversen

eller, vi hade i alla fall INTE tur med vädret.

2015-09-06 publicerades Satrams cache Stora Syltraversen. Genast kände jag mfl i min närhet ett omedelbart sug att logga denna cache, helst först av alla.

Det var inte lätt att få ihop ett team som kunde bryta sig loss från vardagen för några dagar i fjällen, bara sådär. Till sist kunde vi i alla fall spika ihop en plan och ett datum för ett försök på denna cache. Vi läste på ganska mycket på nätet och kom fram till att det inte skulle bli nån walk in the park direkt… utan en ganska tuff utflykt.

06
Den enda ledbeskrivning vi hittade på nätet var denna.

Det blev i alla fall jag, JoRos och Johan i Team Hugge som skulle göra jobbet, helgen som blev bestämd blev runt den 20 september och vädergudarna hade lovat omväxlande blåst, regn och snö… och det blev det, fast allt på en gång!

I början hade vi kanonväder, knappt nån blåst, inga mygg, lagom temp och färden mellan Storulvån och Sylarna var rena picknicken.

IMG_20150924_093152
Camp one. JoRos nya Hilleberg fick bekänna färg 🙂
IMG_20150924_114726
Humöret på topp, Sylmassivet i bakgrunden. 16km i lätt terräng.

Dagen D var kommen och vi steg upp i ottan för att ta tillvara på så mycket dagsljus som möjligt, packningarna var bantade till max och endast det allra nödvändigaste var med. Klättergrejjerna 🙂

Det blåste riktigt hårt och regnet piskade oss i ansiktet den ca 5 km långa anmarschen till bergets fot.

photo532577907960310787
Den gröna markeringen var vår plan, och skulle allt jäklas för mycket skulle vi avbryta den gula leden, efter första pinnaclen.

Det var minst sagt brant upp mot första pinnaclen och det brände rejält i buggarna.

photo84609202625031116
JoRos tar bild på mig på vägen upp, uppifrån… (tummen upp)
IMG_20150925_080616
…och jag tar bild uppåt, bra jäkla brant! Här fick man bokstavligen se upp! Stenras…

Det ihärdiga vågräta regnet började mer och mer övergå till snö och väldigt snart var klipporna snötäckta och väldigt halkiga…

photo84609202625031115
Det blev så pass halkigt att vi beslutade oss för att gå i replag, ganska tidsödande, men det kändes säkrast 🙂

Uppe på första pinnaclen hittades den andra ledtråden och humöret höjdes, nu var det dags för firningsmomentet. Det var verkligen inget att oroa sig för, nedåt är ju lätt! 🙂

 

photo84609202625030782
Firar med dubbelrep så att vi får med oss repet sen när vi är klara.

Efter firningen var det dags att bestämma sig, bryta eller fortsätta. Det var enhälligt att fortsätta även om jag personligen hade kunnat förlika mig med beslut att bryta… det var jäkligt jobbigt att komma upp på första pinnaclen, och läskigt vad mycket snö det kommit snabbt.

 

Uppe på kammen skiftade vädret nåt enormt, från att inte se två meter framför sig till att det under hela 15 minuter sprack upp och vi fick se underbara vyer…

 

 

image
Tjoohoo!

 

image
Åhh titta marken!!!

 

image
Tvåan väntar och säkrar….

 

image
… ettan som i sin tur säkrar tvåan. Som sagt, tidsödande.
image
Vart är den där jäkla ledtråden nu då!?
image
Är man höjdrädd funkar det ju alltid att vända ryggen till… 🙂

 

image
Waypointsen var till stor hjälp då sikten mestadels var noll, grymt av CO att lägga ut dem!
image
Templet och Sylarnas fjällstation i fjärran.
image
Helt galna nederbördsfronter attackerade oss hela tiden från Norgesidan.

Allt tog mycket längre tid än vi beräknat och efter den sista svåra passagen efter djävulskammen upp på Storsylens topp kunde vi pusta ut, nu var sista ledtråden bärgad, grönt i checkern och i princip ”bara” nedför tillbaka till basen. Mörkret föll snabbt och pannlamporna kom till användning. Nedför var inte direkt enklare än uppför så det tog en himla tid innan vi var hemma och kunde sova.

Sovmorgon och utvilade dagen efter kunde vi i regn och blåst ta oss mot storulvån igen och någonstans under dagen hitta burken och äntligen rita in oss överst i loggboken som FTF! Garanterat min jobbigaste cache!

Dagen till ära bokade vi rum på storulvåns fjällstation och tog en skön bastu och sov sött som små barn. 🙂

Rena rama spahelgen som Johan sa 🙂

Annonser